сите категории
EN

вести индустрија

Дома>Вести>вести индустрија

Некои недоразбирања во врска со процесот на MBR

Време:-2020 07 19- Посети: 90

Дали навистина ја разбирате технологијата MBR? Дали сте запознаени со тоа како да го користите?Во последниве години, процесот на MBR беше широко користен од луѓе. Процесот на МБР може да се користи во многу апликации како што се повторна употреба на отпадна вода, подобрување на еколошките стандарди и третман на дисперзија на отпадни води. Како што сите знаеме, причината зошто MBR процесот има толку широко распространета употреба, главно се должи на неговите извонредни предности како што се високиот товар, долготрајното време на калта, високата ефикасност на исклучувањето и малото стапало.


Оваа статија ќе продолжи да ве запознава со недоразбирањата во врска со примената на процесот на МБР во третман на отпадни води.

 

Неразбирање 3: Процесот на MBR не бара испуштање на тиња

 

Точно толкување: Поради одличниот ефект на задржување на филтрацијата на мембраната, активираниот талог во процесот на MBR може да достигне поголема концентрација и може да се постигне одвојување на времето на задржување на хидрауликата и стареењето на тињата без да се земе предвид ефектот на концентрацијата на тињата врз ефлуентот.

 

Сепак, оваа предност само го подобрува биохемискиот простор за играње, не влијае на отпадот и не може да се користи како причина за поддршка на испуштање на тиња. Проблемот со испуштање на тиња сè уште треба да се врати во активирана талог.

 

Ако тињата не се испушти, активираниот талог ќе има проблеми со стареењето, што ќе влијае на биохемиските перформанси и ќе влијае на аерацијата.

 

Затоа, процесот на MBR во проектот навистина може да го намали тињата, но исто така е потребен талог.Во следната статија, ќе продолжиме да ги воведуваме недоразбирањата на процесот на МБР.