сите категории
EN

вести индустрија

Дома>Вести>вести индустрија

Некои недоразбирања во врска со процесот на MBR

Време:-2020 07 22- Посети: 96

MBR технологија? Дали сте запознати со тоа како да го користите?Во последниве години, процесот на MBR беше широко користен од луѓе. Процесот на МБР може да се користи во многу апликации како што се повторна употреба на отпадна вода, подобрување на еколошките стандарди и третман на дисперзија на отпадни води. Како што сите знаеме, причината зошто MBR процесот има толку широко распространета употреба, главно се должи на неговите извонредни предности како што се високиот товар, долготрајното време на калта, високата ефикасност на исклучувањето и малото стапало.


Оваа статија ќе продолжи да ве запознава со недоразбирањата во врска со примената на процесот на МБР во третман на отпадни води.

 

Misunderstanding 4: In order not to block the membrane, reduce the sludge concentration as much as possible.

 

Correct interpretation: Blocking the membrane is a common problem in MBR applications. The membrane is usually blocked by sludge, especially when the sludge concentration is too high. Therefore, there is a misunderstanding of reducing the sludge concentration to avoid blocking the membrane.

 

This is precisely another misunderstanding. In fact, too low concentration and too high concentration of sludge will make the membrane quickly blocked. The correct approach is to keep the sludge concentration in a suitable range.

 

In addition, aeration has the effect of flushing the membrane surface. Therefore, the appropriate aeration amount should be maintained during the use of the MBR process.


Во следната статија, ќе продолжиме да ги воведуваме недоразбирањата на процесот на МБР.